هر روزه تصادفات بیشماری در سراسر کشور اتفاق میافتد که متاسفانه بسیاری از این تصادفات خسارات مالی و جانی غیر قابل جبرانی را به همراه دارند. مشخص شدن مقصر حادثه که باید جبران خسارت اتفاق افتاده را پرداخت نماید موضوع مهم هر تصادف رانندگی میباشد. اصلیترین معیار برای پاسخ به این که مقصر حادثه کیست نظر کارشناسی پلیس راهنمایی و رانندگی است که معمولا از روی صحنه تصادف این تشخیص توسط پلیس راهنمایی و رانندگی اعلام میشود. حال ممکن است که بنا به دلایلی صحنه تصادف به هم بخورد در این شرایط تکلیف چیست؟ تصادفات صحنه به هم خورده موضوعی است که در این نوشته به آن خواهیم پرداخت تا بتوانیم پاسخ برخی از سوالات شما را بیان کنیم.
اگر در تصادفی یکی از دو طرف حادثه به هر دلیلی صحنه تصادف را ترک کنند و مکانشان را تغییر دهند به نحوی که ارزیابی صحنه تصادف برای افسر پلیس راهنمایی و رانندگی وجود نداشته باشد، در اصطلاح تصادف صحنه به هم خورده نامیده میشود. در این صورت کروکی فرضی با استفاده از اظهارات طرفین حادثه ترسیم میشود.
در مواقعی ممکن است که به دلایل مختلفی صحنه تصادف به هم بخورد و هر دو طرف و یا یکی از طرفین مکان را در صحنه تصادف تغییر دهند. بیشترین علت تغییر مکان طرفین به یکی از علل ذیل می باشد:
خیلی از ما شاهد تصادفاتی بودهایم که دو طرف حادثه خسارت ریالی و مالی قابل توجهی را نداشتهاند و وسط اتوبان منتظر آمدن پلیس هستند! در چنین تصادفاتی ترافیکی به وجود میآید که شرایط را از این که هست بدتر میکند. در تصادفاتی که خسارت مالی و جانی بسیار ناچیزی وجود دارد، باید طرفین چند عکس از زوایای مختلف تصادف بگیرند و خودروهایشان را به سمت راست مسیر منتقل کرده و منتظر رسیدن پلیس باشند.
چراکه بر اساس قانون جدید بیمه در تصادفاتی که خسارت مالی حادثه تا ۷ میلیون تومان برآورد شود، برای پرداخت خسارت نیازی به کروکی پلیس نبوده و طرفین میتوانند با گرفتن چند عکس و فیلم از حادثه صحنه تصادف را به هم بزنند. همچنین درتصادفاتی که طرفین حادثه با هم توافق کردهاند، طرفین تصادف میتوانند با تعویض مدارک شامل بیمهنامه و کارت خودروی خود به نمایندگی بیمه مراجعه کنند و خسارت خود را دریافت کنند.
تصادفاتی که در تقاطع ها، بزرگ راهها و داخل تونل های شهری که مجهز به دوربینهای نظارت تصویری هستند اتفاق بیافتد و هیچکدام از رانندگان زیر بار این که کدامشان در وقوع تصادف مقصر بودهاند نمیروند، پلیس میتواند با استناد به تصاویر گرفته شده از طریق این دوربینها مقصر حادثه را شناسایی کند.
اما در برخی از تصادفات مانند تصادفاتی که به علت حرکت با دنده عقب، نداشتن بیمه شخص ثالث، به توافق نرسیدن طرفین تصادف بررسی کارشناسی درباره تصادف به کمک کروکی پلیس باید انجام می شود بر هم زدن صحنه تصادف می تواند دردسر ساز باشد.
در تصادفی که خسارت جانی منجربه به جرح و یا فوت شود حفظ موقیعت خودروها لازم می باشد. چراکه در تصادفاتی که منجربه خسارت جرحی (از قبیل فوت و نقص عضو) شده باشد و ما از میزان جراحت و آسیبهای اتفاق افتاده بیاطلاع باشیم ، نباید فرد مجروح را حرکت داده و به جای دیگر منتقل کنیم و منتظر باشیم تا اورژانس و پلیس به صحنه تصادف برسند.
به تصادفاتی جرحی گفته میشود که در آن حادثه خسارت فوت، نقص عضو یا صدمات جسمانی وجود داشته باشد. در چنین تصادفاتی وضع خودروها باید به همان شکل حفظ شود و فوراً موضوع به پلیس و اورژانس اطلاع داده شود. جبران خسارات جرحی اتفاق افتاده با استفاده از پوشش خسارات جانی بیمه شخص ثالث فرد مقصر حادثه پرداخت می شود. میزان پوشش خسارات جانی بر اساس دیه هر سال با توجه به دیه ماه حرام و ماه عادی محاسبه شده و از سوی بیمه مرکزی روی بیمه نامه های ثالث اعمال میشود.
اگر در تصادف که خسارت جرحی داشته و مقصر حادثه فرار کرده باشد ، بر اساس ماده ۱۰ قانون جبران خسارات وارده از صندوق تأمین خسارتهای بدنی تامین می شود.
در خسارتهایی که مقصر حادثه شما نبودهاید و تصادف در اثر بی دقتی طرف مقابل اتفاق افتاده و وی این موضوع را قبول نمیکند و صحنه تصادف به هم خورده، این موضوع می تواند برای شما درد سر ساز باشد. در چنین مواردی باید از کروکی غیر فرم (غیر سازشی) برای تشکیل پرونده خسارت کمک بگیریم.
کروکی غیر فرم، شرح حادثه تصادف در سربرگهای کارشناس دادگستری است که بدون سری و سریال کروکی اصلی است. این نوع کروکی به دلیل نداشتن شماره سری و سریال در سامانه پلیس راهور ثبت نمیشوند. در این موارد افسر ترسیم کننده کروکی، مختار به تایید یا رد اصالت کروکی است.
شاید این موضوع برای شما هم اتفاق افتاده که تصادف کردهاید و مقصر حادثه از محل تصادف فرار کرده باشد، یا حتی ماشین شما کنار خیابان پارک بوده و خودرویی که ماهیت آن مشخص نیست با شما تصادف کرده و شما دسترسی به وی ندارید. در این شرایط چه باید کرد؟ گام به گام اقدامات لازم در زمان فرار مقصر به ترتیب زیر میباشد:
در صورتی که خسارت منجر به جرح یا فوت شده باشد میبایست مراحل ذیل را تا صدور رأی دادگاه ادامه داد، اما نیاز نیست برای دریافت خسارت خودرو منتظر به صدور رأی دادگاه شد این موضوع فقط برای تصادفات جانی صدق میکند.
نکته: طبق ماده ۱۰ قانون بیمه، جبران خسارات جانی وارده به خسارت دیدگان از حوادثی که به علت متواری شدن وسیله نقلیه خاطی از محل و یا شناخته نشدن مسئول حادثه، از صندوق مستقلی به نام صندوق خسارات تأمین می گردد.
همانطور که گفته شد در صورتیکه به خودروی شما خسارتی وارد شده و مقصر حادثه فرار کرده است می توانید با ارائه مدارک زیر به شرکت بیمه از بیمه بدنهتان خسارت دریافت کنید (مدارک مورد درخواست خسارت بدنه در بیشتر شرکتهای بیمه یکسان می باشد) :